Vitaminok fajtái

Vitaminok narancs

Ha a vitaminok csoportosításáról van szó akkor a legelterjedtebb felosztás mindenképpen az oldódás alapján történik. Így két csoportot különíthetünk el: az egyik a vízben oldódó vitaminok, a másik pedig a zsírban oldódók. A legfőbb különbség a kettő között az, hogy míg a zsírban oldódókat el tudja raktározni a szervezetünk a zsírszövetben, addig a vízben oldódókat nem, így ezeknek folyamatos pótlása szükséges.

Az ismertebb vitaminok felosztása:

Vízben oldódó: B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, Folsav, Biotin

Zsírban oldódó: A, D, E, K

Fontos megemlíteni a témával kapcsolatban a túladagolás kérdését is. A vízben oldódó vitaminokat szinte lehetetlen túladagolni, mivel a fölösleges mennyiséget kiüríti a szervezetünk, ezzel szemben a zsírban oldódókkal vigyázni kell, mert itt mér adódhatnak gondok.

Ha bővebben érdekel a téma, akkor kattints ide.